torsdag 3 februari 2011

Artikel/Intervju i Västerås tidningen VLT

Västerås svar på Ramones heter Prins Carl. De har tagit sitt bandnamn efter Mälarbåten där Johan Filip Nordlund begick massmord år 1900.

Det är den 17 maj år 1900, en dag som skulle gå till historien. 25-åriga Johan Filip Nordlund hade kvällen innan klivit på Mälarångan Prins Carl, som gick från Arboga till Stockholm, med en kniv, två pistoler och avsikten att råna passagerare och skeppskassan. Till planen hörda att sedan sätta eld på fartyget för att dölja sitt brott.
Men det gick inte riktigt som Filip Nordlund hade tänkt sig. Men massakern hann leda till fem personers död och åtta skadades, innan ångaren Köping anade oråd och närmade sig Prins Carl. Filip Nordlund flydde i en livbåt och rodde mot Tidö. Han greps senare och dömdes till döden i Västerås. Den 10 december avrättades han på gården utanför fängelset, den sista i Sverige att avrättas med handbila. Den näst siste brottsling som avrättats i landet.

- Jag hade en artikel om Johan Filip Nordlund upptejpad på skithuset för att jag gillade historien. Det är ju en händelse som har Västeråsanknytning - och så är den punk! Vi har hetat allt möjligt men Prins Carl känns som ett bandnamn som fastnar, berättar basisten Björn Andersson, basist i Västeråsbandet Prins Carl.
Han och brorsan Johan Andersson, som sjunger och spelar gitarr, startade bandet för tio år sedan. Sedan dess har bandmedlemmarna varierat med nu har de en stabil sättning tillsammans med trummisen Micke Ringström och gitarristen Stefan Olofsson. Det kryllar inte direkt av punkband i Västerås just nu, speciellt inte bland de riktigt unga banden.
- Det där går väl upp och ned, det är väl inte så populärt med punk nu även om man tycker att det borde vara det med tanke på det politiska styret som är nu, säger Stefan Olofsson.
- Nu är det bara Idolskit som gäller, säger Björn Andersson.
Samtliga killar i bandet berättar att det främst är musiken som lockade dem till punkkulturen.
- Det är lätt att ta till sig, säger Johan Andersson.
- För min del blev det punk också för att det är lätt att lära sig spela - man behöver inte sitta hemma och träna på skalor hela dagarna, skrattar Stefan Olofsson.
I mars släpper de sin debutskiva New Order.
- Det är snabb punk med få ackord, lättsjungna melodier och influenser av 1950-talet, rock ’n’’roll och lite hårdrock. - Det är musik som är lätt att komma i håg, säger Johan Andersson.
- ...och musik som är lätt att stänga av, skrattar Björn Andersson.
- Låttexterna handlar om sådant som händer i vardagen och sådant som man är förbannad på.
Vad är ni förbannade på då?
- Allt möjligt! Folk som röstar på Alliansen och otrevliga kassörskor.
Det var ett år sedan sist men på lördag uppträder Prins Carl på hemmaplan, på Sigurdsgatan 25 tillsammans med The Flints och First of Many.
- Då blir det riktig punk, bra musik och adrenalin!

Nora Nergiz Ackblad
VLT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar