Interviews

Västerås svar på Ramones heter Prins Carl. De har tagit sitt bandnamn efter Mälarbåten där Johan Filip Nordlund begick massmord år 1900.
Det är den 17 maj år 1900, en dag som skulle gå till historien. 25-åriga Johan Filip Nordlund hade kvällen innan klivit på Mälarångan Prins Carl, som gick från Arboga till Stockholm, med en kniv, två pistoler och avsikten att råna passagerare och skeppskassan. Till planen hörda att sedan sätta eld på fartyget för att dölja sitt brott.
Men det gick inte riktigt som Filip Nordlund hade tänkt sig. Men massakern hann leda till fem personers död och åtta skadades, innan ångaren Köping anade oråd och närmade sig Prins Carl. Filip Nordlund flydde i en livbåt och rodde mot Tidö. Han greps senare och dömdes till döden i Västerås. Den 10 december avrättades han på gården utanför fängelset, den sista i Sverige att avrättas med handbila. Den näst siste brottsling som avrättats i landet.
- Jag hade en artikel om Johan Filip Nordlund upptejpad på skithuset för att jag gillade historien. Det är ju en händelse som har Västeråsanknytning - och så är den punk! Vi har hetat allt möjligt men Prins Carl känns som ett bandnamn som fastnar, berättar basisten Björn Andersson, basist i Västeråsbandet Prins Carl.
Han och brorsan Johan Andersson, som sjunger och spelar gitarr, startade bandet för tio år sedan. Sedan dess har bandmedlemmarna varierat med nu har de en stabil sättning tillsammans med trummisen Micke Ringström och gitarristen Stefan Olofsson. Det kryllar inte direkt av punkband i Västerås just nu, speciellt inte bland de riktigt unga banden.
- Det där går väl upp och ned, det är väl inte så populärt med punk nu även om man tycker att det borde vara det med tanke på det politiska styret som är nu, säger Stefan Olofsson.
- Nu är det bara Idolskit som gäller, säger Björn Andersson.
Samtliga killar i bandet berättar att det främst är musiken som lockade dem till punkkulturen.
- Det är lätt att ta till sig, säger Johan Andersson.
- För min del blev det punk också för att det är lätt att lära sig spela - man behöver inte sitta hemma och träna på skalor hela dagarna, skrattar Stefan Olofsson.
I mars släpper de sin debutskiva New Order.
- Det är snabb punk med få ackord, lättsjungna melodier och influenser av 1950-talet, rock ’n’’roll och lite hårdrock. - Det är musik som är lätt att komma i håg, säger Johan Andersson.
- ...och musik som är lätt att stänga av, skrattar Björn Andersson.
- Låttexterna handlar om sådant som händer i vardagen och sådant som man är förbannad på.
Vad är ni förbannade på då?
- Allt möjligt! Folk som röstar på Alliansen och otrevliga kassörskor.
Det var ett år sedan sist men på lördag uppträder Prins Carl på hemmaplan, på Sigurdsgatan 25 tillsammans med The Flints och First of Many.
- Då blir det riktig punk, bra musik och adrenalin!


Nora Nergiz Ackblad
VLT


Juni 15, 2009 av ekevalla - http://ekevalla.wordpress.com


Prins Carl är ett oi!band från Västerås som riktigt, riktigt rockar. Längesen man hörde något så här bra från Sverige. Om ni läser det här, gå in på bandets myspacesida http://www.myspace.com/prinscarl och lyssna på musiken och övertala sen vem det än är som fixar spelningar lokalt och få dit dem! 

VfE: Vad kan ni säga om punk/skinheadscenen i Västerås? Stor? Liten?
Hänger man med alla?

PC: Ganska liten. Dom få skinnskallar och punx som finns försöker väl hålla ihop men man hänger ju inte med alla men träffas man ute är det klart att man snackar med varandra. Men personligen tycker vi att det är bättre att hänga med folk som är vettiga och inte bara hänga med folk pga klädsel. Punk är ju mer ett tankesätt och en attityd än ett klädmode även om kläderna säger en hel del om vad personen står för. Tyvärr har ju alla jävla innemänniskor börjat använda nitbälten, skinnjackor, trasiga jeans och likt förbannat röstar dom på alliansen (jävla pack) så det är väl mer vad du gör och tänker som är punk nu mer än någonsin.

VfE: På min tid som ung (90-talet) var Västerås känt som ett nazifäste med Westra Aros SA i spetsen. Är det fortfarande så?

PC: Nja, det är väl lite lugnare nu men visst finns det fortfarande små grupperingar av idioter men dom ser man mest på Power meet.

VfE:  Har ni haft många spelningar och vad tycker ni är viktigast, att sälja skivor eller spela live?

PC: Vi har haft ett tiotal spelningar bara, det är svårt och hitta ställen som vill ta emot oss men vad det beror på har jag ingen aning om, vi kanske är för bra helt enkelt. Av dom band som vi öppnat för är det bara The Bristles som vi inte spelat skiten ur. Och det där med att sälja plattor ger vi fan i, vill någon ha våra demos så ger vi bort dem men ska dom skickas med posten brukar vi ta betalt för portot iaf för vi är ett gäng panka gossar och bara hälften av oss har arbete. Det är bättre att visa så många som möjligt vilka vi är genom att sprida skivor än att tjäna småpengar på enstaka sålda ex och i slutändan ändå gå back då man sålt för få. Vi går plus genom att gå minus kan man säga haha.

VfE: Har ni några planer på att komma till Skåne och spela för oss här nere? Hur gör man för att boka er?

PC: Det är inga spelställen som velat haft oss i Skåne än men det är klart att vi kommer om någon hör av sig och om vi har råd. Är någon intresserad är det bara att höra av sig via mail på prinscarl@gmail.com där kan ni även beställa demos. Besök gärna vår Myspace också http://www.myspace.com/prinscarl där kan ni se allt nytt som händer med bandet.

VfE: Ni har döpt ert band till ”Prins Carl” efter en båt där en massaker ägde rum. Vad tycker ni om vår egen kung Carl XVI Gustav?

PC: Haha ja du vad tycker vi om honom. Han är ett stort rövhål och Sveriges största bidragstagare men det är ju inte hans fel att han sitter på dom höga hästarna utan alla som vill ha monarkin kvar. Hur fan kan man på fullaste allvar tycka att det är en bra idé att betala ett gigantiskt apanage till en familj som inte gör annat än att stå och vinka och klippa band på invigningar. Ta bort skiten och lägg dom pengarna på skolan, sjukvården, äldrevården och arbetslösheten istället, där gör dom mer nytta.

VfE: Ni fixade en video till ”Criminals in Blue”. Hur gick det till och kan vi vänta oss fler videos?

PC: Den videon var faktiskt en polare som satt och fixade i ren tristess och den blev ju kanon. Han är arbetslös och satt hemma och hade jävligt tråkigt så för att få tiden att gå så klippte han ihop den. Vi visste ingenting om den förrän den var klar. Så den höga arbetslösheten har ju iaf lett till något positivt haha. Vi får hoppas att han är arbetslös ett tag till så att han kan göra fler videos åt oss.

VfE:  Håller ni på något lag i allsvenskan? Vem av alla lagen i allsvenskan tror ni vinner?

PC: 50% av bandet kunde inte bry sig mindre om sport och vi som är sportnördar har tyvärr ingen större koll på allsvenskan men det var väl Kalmar som vann förra säsongen om jag inte minns fel. VSK ligger ju i ettan så vi hoppas väl att dom ska ta sig upp om några säsonger och då kan du fråga igen vilket lag vi håller på i allsvenskan. Bandy och hockey däremot är det bättre kunskaper i. Västerås vann ju SM i bandy senast och då var man ju på studenternas och njöt.

VfE: Vad tror ni om VM 2010? Kommer Sverige med? Om inte, vad behöver Lagerbäck ändra i laget? Vad innebär det, tror ni, att ett afrikanskt land fått hålla turneringen för första gången?

PC: Att komma med där blir ju svårt men det finns ju fortfarande en liten chans men då måste dom lära sig att ta vara på målchanserna och inte bara hålla 0-0 i varje match. Och framför allt inte låta Källström lägga straffar i gula skor haha. Dom måste även hitta en stabil målvakt för när Isacsson fladdrar runt i straffområdet tappar backlinjen lugnet och måste hitta andra passningsvägar i stället för att lugnt spela tillbaks bollen till målvakten. Alla måste jobba som ett lag när vi inte har några stora världsstjärnor (utom Zlatan då). Dom måste även sluta dunka långbollar så fort spelet låser sig. Att VM har gått till ett Afrikanskt land måste man ju se som positivt så länge dom fattiga svarta får ta del av vinsten. Det kan även vara bra för att få folk att få upp ögonen för Afrika och på sikt kanske öka turismen, inte bara i Sydafrika utan i hela kontinenten.
Prins Carl är Johan, Björn, Stefan och Tomas.